Faldstamme udluftning - Hvad er det og hvordan virker det?

Når man taler om udluftning af faldstamme, så taler man i virkeligheden om trykudligning af afløbssystemet, der forbinder dit toilet og kloakken.

Her kan du læse mere om hvad opgaven omfatter, samt se nogle af de førende virksomheder i landet på netop dette område. 

faldstamme udluftning med modulett

Hvorfor udlufter man en faldstamme?

Svar: Foretages der ikke udluftning i faldstammen, så kan man i værste tilfælde ende med at have toilettets vand, og måske også andre ubehageligheder fra toilettet, ude på gulvet, hvilket jo hverken er morsomt at lugte til eller rydde op efter. Derudover kan man også risikere, at vandet i toilettet bliver suget ud af toilettet og ned i kloakken.

På den måde vil der ikke være vand i toilettet, enten fordi, at det er blevet suget ud eller skudt ud af toilettet. Dette undgår man ved faldstamme udluftning, og derfor er dette super vigtigt.

Hvad er faldstamme udluftning?

Som nævnt ovenfor, så er udluftning af en faldstammen således en trykudligning, der sker i afløbssystemet, som både forhindrer ubehagelige oplevelser og irritationer med toilettet, som ikke virker eller agerer på sjove måder.

Når man skal lave faldstamme udluftning, så skal man altså have noget luft ind i faldstammen, så der ikke dannes tryk. Dette gøres allernemmest og med færrest lugtgener og så videre, hvis denne udluftning sker på taget af dit hus. Vil du vide mere om faldstammer? Så læs denne guide: Hvad er en faldstamme?

Bor du i lejlighed, så er dette allerede blevet tænkt på ved opførelsen af bygningen, og derfor skal du som lejer heller ikke bekymre dig om denne del, når du har med et toilet at gøre. Skulle der kommer problemer, så kontakter man blot sin varmemester, der skal gøre sig behjælpelig med at løse problemet eller finde nogle, der kan.

Der installeres altså en vakuumventil på taget af dit hus, der hele tiden vil sørge for, at trykket er, som det skal være i afløbssystemet, og derfor skal du heller ikke tænke på faldstamme udluftning, hvis du bare har en sådan ventil installeret. Når det gælder renovering af faldstammer, kan du også læse mere på: https://better.dk/faldstamme-renovering-i-koebenhavn/, hvor de er behjælpelige med alle de spørgsmål der skulle være.

Tips til udluftning af faldstammer

Det er først og fremmest vigtigt, at du er opmærksom på, at  udluftning sker af den rigtige falstamme. Det bør altid være den første faldstamme – altså den, der er tættest på hovedkloakken. Du kan vælge selv at klare udluftning af din faldstamme, men du kan med fordel også få professionel hjælp fra en VVS’er med stor ekspertise. 

Du bør kune klare indkækning af din faldstamme selv, hvis du har erfaring indenfor området eller har lavet en grundig research forinden. Hvis udluftning ikke er sket grundigt nok, kan det medføre store konsekvenser. 

Det kan være svært at gøre sig klog på hvordan, udluftning fungerer, og hvordan du sikrer den bedste udluftning. Derfor kan du med fordel ringe efter en VVS’er, der kan undersøge din faldstamme. Det kan nemlig være en dyr affære, hvis du glemmer at holde øje med udluftning af din faldstamme og den generrelle kvalitet af produktet. 

Hvis du er i tvivl om, hvordan man tjekker kvaliteteten, bør du få professionel hjælp til formålet. Det er nemlig vigtigt, at faldstammens udluftning er lavet korrekt og holdbart. 

De forskellige modeller til inddækning kan købes online såvel som hos din nærmeste Silvan. Når du køber et produkt til inddækning af en faldstamme, vil der desuden medfølge en brugsanvisning.

faldstamme udluftning i toilet

Tegn på en utæt faldstamme

Typiske tegn på en utæt faldstamme er fugtproblemer i væggene. 

Hvis du opdager, at der er fugt i væggende nær faldstammen vil det højest sansynligt være fordi, at den er utæt. I tilfælde af dette bør det repereres med det samme, da skaden kun forventes at blive værre over tid. Hvis faldstammen er utæt vil det typsik vise sig ved pletter på væggende.

Hvis du oplever, at din faldstamme er utæt, så bør du søge professionel hjælp med det samme. Det kan være svært at klare renoveringen eller udskitningen selv, hvorfor du altid bør benytte en VVS’er, der har stor erfaring indenfor området. Således slipper du for, at fugtproblerne bliver forværret. 

En mindre utæthed kan lappes nemt ved jetkobling. Dette er en rustfri stålring med gummimuffe i midten, som spændes sammen og slutter tæt. 

Det anbefales, at udskiftning bør sker hver 70-80 år. Der findes forskellige løsninger til formålet, og ved en totalrenovering vil både faldstammen og vandinstallationerne udskiftes. 

En vakuumventil til faldstamme udluftning

En vakuumventil er således en mekanisk anordning, der vil og skal sikre dig mod, at der opstår skadelige undertryk i afløbssystemet. Dog kan denne ikke erstatte udluftningen totalt, da vakuumventilen ikke sikrer imod skadelige overtryk.

Dette overtryk kommer af gas, der ophober sig i kloakken og afløbssystemet, og derfor skal der også laves et frit, åbent rør, der kan udlufte faldstammen for disse gasser, så der ingen skader sker, hverken i dit hjem, under dit hjem eller ude i kloakken.

Det er således super vigtigt med udluftning af faldstammen, og det er også vigtigt med en vakuumventil.

PK Medier laver SEO kursus. Se hvordan du får hjælp til søgemaskineoptimering her.

Leder du efter et billigt flyttefirma, så læs mere her. 

Søger du uddannelse indenfor kosmetik, så se mere her. 

Er du på jagt efter et billigt elselskab, så se mere her. 

Er du på udkig efter erhvervsleje, eller måske butikslokaler i København, så se mere på Respace.

Find også psykoterapi her. 

Er du på udkig efter en ladeboks til elbil, så se mere her. 

Så hvad er en faldstamme?

Kort fortalt er faldstammen altså det afløb der løber fra badeværelset, eksempelvis i en etageejendom, og ned i kloakken fra de forskellige boliger. 

Her set det ved flere af de gamle ejendomme i Københavnsområdet, at der på sigt opstår et behov for at udlufte, udskifte eller renovere disse faldstammer. Her kan man enten komme med en helt ny installation som naturligvis er bekosteligt, eller renovere den gamle fra ydersiden. 

Ønsker du at læse mere, så tag et kig på de forskellige specialistblogs indenfor området. 

Læs også om

  • Hammerpedia.com har skrevet følgende guide her.
  • Jay Tech Plumbing har lagt denne guide til rådighed her.