Stigstrenge | Før vandet gennem dit hjem på sikker vis

stigstrenge

Hvad er en stigstrenge?

Stigstrenge er disse rør, som fører vandet fra vandinstallationen til køkkenet, badet og eller radiatoren. Rørene holder længe, typisk 60-75 år, inden det er relevant at overveje, om der skal ske en udskiftning.

Når man nævner stigstrenge, så er der nok ikke ret mange, der ved, hvad det er. Og af samme grund, så er der heller ikke ret mange, er skænker vandrørene en tanke, før de pludselig står med stigstrenge, der er utætte, som fører rust, eller i værste tilfælde vandskader, med sig.

Gamle og slidte stigstrenge kan nemlig sagtens risikere at blive utætte og blive ruste. Her vil en udskiftning blive yderst relevant. Når man skifter stigstrenge, kan man desuden få en ny placering a vandrørene, og derfor er det også oplagt at få udskiftet sine stigstrenge, hvis man alligevel er i gang med en større renovering af sit hjem.

Hvor findes stigstrenge?

Som nævnt, så er stigstrenge at finde i alt fra køkkenet til badeværelset. Dette kommer naturligvis af, at de fører vandet fra vandinstallationen ud til vandhanen eller et andet udtag, hvorfra vandet skal bruge.

Mange boliger er også opvarmet af eksempelvis et fyr, og dertil hører også radiatorer. Når man har radiatorer, så har man også stigstrenge ud til disse, da rørene fører det varme vand fra fyret ind til radiatoren.

I mange boliger er stigstrenge gemt væk bag væggene, men i andre, især ældre boliger og lejlighedskomplekser, er rørene også at finde synligt fremme ved eksempelvis radiatorene.

Hvilket materiale er stigstrenge lavet af?

Når man har med stigstrenge at gøre, så fører disse ofte drikkevand med sig, og derfor er det vigtigt, at rørene er lavet af et materiale, som ikke er hverken sundhedsfarligt eller noget, der let forgår, ruster eller udskiller skadelige stoffer over tid.

Af denne grund vælger mange at bruge rustfri rør, herunder messing eller rustfrit stål, eller PEX rør, som er krydsbundet polythylen, til brugsvandsinstallationer.

Er der tale om vandrør, som bruges til, for eksempel, at opvarme hjemmet med – herunder med radiatorer -, så anvendes der også ofte sorte rør eller galvaniserede rør, der også kan bruges til udendørs haner, men som ikke må drikkes af.

Det er dog vigtigt, at man ikke anvender eternit, der er et asbestholdigt materiale, da man kan blive utroligt syg af at drikke vand fra et sådan rør.

Vil du læse mere om vedvarende energi, så se mere her

Er du også nysgerrig på revisor løn, så læs mere her. 

Er du på udkig efter rejser, så se mere på Alekos grupperejser for unge

Leder du efter en børste fri bilvask, så læs mere på lulou.dk

Har du behov for at prøve et nyt fitnesscenter, så se mere på Fysiq

Find de billigste elselskaber her.